Kategorier

Din krop snakker med, når du tager ordet 

Af Anne-Mette Barfod og Birgitte Raaberg

For at styrke dit budskab skal du turde fylde i rummet både med din stemme og din krop. Når du lærer at sende de rigtige signaler, kommer du til at fremstå engageret og professionel, så andre tager dig alvorligt.

Uanset om du skal forhandle med ledelsen, holde et indlæg for dine kolleger eller tage ordet i en større forsamling, har du brug for personlig gennemslagskraft. Ikke mindst vil du vil italesætte ligestilling.

Tit gør vi meget ud af at forberede, hvad vi vil sige, men det er også godt at være bevidst om kroppen. Kroppen er nemlig en rigtig sladrehank, som er med til at fortælle, hvem du er.

Vi mennesker er sociale væsener, og vi er gode til at aflæse hinanden. Hver eneste dag sender vi ubevidste tegn og signaler til hinanden med vores kropssprog og vores stemme. Bare den måde, du kommer ind i et rum på, er med til at fortælle, hvem du er: Kommer du listende – eller sparker du nærmest døren op?

Fyld rummet med varme
Traditionelt har det især været mænd, der har taget ordet i forsamlinger, men i dag er der lykkeligvis også mange kvinder på talerstolen. Alligevel er der stadig forskel på maskulint og feminint kropssprog.

Du har sikkert prøvet at lede efter en plads i toget, hvor du har oplevet, at der sidder en mand og fylder to sæder, fordi han sidder med meget spredte ben. Sådan er der ikke mange kvinder, der sidder. Kvinder har nemlig lært ikke at fylde, og det kan påvirke kropssproget også i andre sammenhænge.

Hvis du skal brænde igennem, er det nødvendigt, at du tør fylde – både med din stemme og med dit kropssprog. Samtidig er det nødvendigt, at du udstråler menneskelig varme, så dine tilhørere kan mærke, at du vil dem det godt, og at de kan stole på dig.  

Den simple opskrift på gennemslagskraft
Der er en simpel opskrift på, hvordan du kan brænde igennem. Det gør du ved at sende signaler til dit publikum om, at du både er et varmt og et fagligt kompetent menneske.

Undersøgelser viser, at kombinationen af personlig varme og kompetence har betydning for 82 procent af menneskers mening om dig. Der er altså alt at vinde og intet at tabe på at arbejde med dit kropssprog.

Hvis dit kropssprog fortæller, at du har mest lyst til at gemme dig som strudsen, så virker du ikke overbevisende. Det gør du heller ikke, hvis du hele tiden kigger ned i dit talepapir med en alvorlig mine og en stemme, der går heeeeeelt i tomgang.  

For at brænde igennem har du brug for et åbent kropssprog. Du har brug for at udstråle både varme og kompetence. Når du virker som et varmt menneske, får du mennesker til at føle sig trygge, og hvis du samtidig virker kompetent, får du mennesker til at lytte til dine ideer, forslag og tanker.  

Undgå at havne i farezonen
Hvis du hverken signalerer særlig meget varme eller kompetence, ryger du som taler i farezonen. Det er her, hvor mennesker hverken lytter til dig eller tager dig særligt alvorligt.

Hvis du befinder dig i farezonen, risikerer du at blive overset, afvist, ikke lyttet til eller undervurderet. Du kan have det bedste budskab i verden, men hvis du ikke signalerer varme og kompetence, falder det til jorden.

Problemet er, at selv mennesker, der inderst inde er både varme og kompetente, kan ende i farezonen. Dem er der desværre mange af. Det er mennesker, som har masser på hjerte, men som ikke har det godt med at tage ordet. Hvis du har det sådan, er du på ingen måde alene.  

Ofte kan det være sådan, at jo venligere et menneske er, desto mindre tiltro har andre til dette menneskes faglige kompetencer. Tilsvarende kan en distanceblænder imponere alt og alle – også uden at være hverken varm eller kompetent.

Du kan selv skabe en positiv forandring
Den gode nyhed er, at selv hvis du føler, at du befinder dig i farezonen, behøver du ikke at blive der til evig tid. Du kan stille og roligt øve dig i at indtage rummet, fremstå kompetent, smile, tale klart og tydeligt og have et varmt glimt i øjet.

Alle mennesker kan blive bedre til at sende de rigtige signaler – også dem, der allerede gør det rimeligt godt. Med den rette balance mellem varme og kompetence, kan du styrke din gennemslagskraft.

FIU-ligestilling holder den 30. maj – 1. juni 2023 kurset ’Bliv klog på maskulint og feminint kropssprog’, hvor du får værktøjer til at brænde igennem med kreativitet, åbenhed og positiv kommunikation. Samtidig bliver du klog på kropssprog, kønsstereotyper og de følelsessignaler vi sender – uanset køn. Kurset henvender sig til alle tillidsvalgte samt ansatte i fagforeningen. Underviserne er cand.polit og kommunikationsrådgiver Anne-Mette Barfod og skuespiller og performancetræner Birgitte Raaberg. Link til kurset: https://fiu-ligestilling.dk/kursuskalender/bliv-klog-paa-maskulint-og-feminint-kropssprog/