Kategorier
Værktøjer & Materialer / Seksuel chikane

Hvor går grænsen?

Ofte når vi taler om seksuel chikane på arbejdspladsen, er det helt store spørgsmål: “Hvor går grænsen?”. Grænser er individuelle, og det kan derfor være svært at lave klare retningslinjer for alle mulige scenarier. Vi kan dog altid blive klogere på hinandens grænser – og en god måde at gøre det på, er gennem dialog.

FIU-Ligestilling har derfor udgivet 2 videoer, som kan bruges på arbejdspladserne til at tale om forskellige grænser ud fra 2 konkrete cases.

Når I taler om grænser er der 3 ting, der er vigtige at huske: Det gælder ikke om at få ret, man har altid ret til selv at bestemme hvor ens grænse går, og alle skal ikke nødvendigvis være enige, da der skal være plads til forskelligheder – det handler om at blive klogere på hinandens grænser, så det er nemmere at respektere dem. Når I taler om seksuel chikane og grænser, kan der være mange forskellige sociale dynamikker på spil. Nogle kan let føle sig trygge ved at udtrykke deres tanker og holdninger, og andre kan have sværere ved det. Sørg for at være opmærksom på at fordele taletiden, og at alle føler sig trygge ved at sige til/fra og måske have en anden holdning end resten af gruppen. Du kan læse mere om, hvordan du kan sørge for at samtalen sker på en god måde i guiden her.

Du/I kan se videoerne her: