Kategorier
Nyheder | december 2, 2014

Hvem skal med i jubilæumsudgaven af Kvindernes Blå Bog?

Af FIU Ligestilling

FIU-Ligestilling har besluttet at lancere en jubilæumsudgave af Kvindernes Blå Bog i forbindelse med 100 året for kvinders valgret. I den forbindelse vil vi gerne have jeres hjælp til at finde i de nye kandidater til jubilæumsudgaven. Derfor: Hvis du har lagt mærke til nogle, som du gerne vil nominere til Kvindernes Blå Bog 2015, må du meget gerne sende en mail til ker.fiu-ligestilling@hotmail.dk, senest 1. maj 2015, og forklare hvordan du synes at personen har udmærket sig. Dog er der ingen garanti for at de nominerede kommer med i bogen, også selvom de lever op til alle kriterierne, idet der kun kan optages et begrænset antal.

I jubilæumsudgave har vi et særligt fokus på at synliggøre fagligt aktive kvinder. Dog er det ikke et kriterium, at de nominerede er fagligt aktive.

Kriterierne for at komme med i jubilæumsudgaven er:

Udelukkende kvinder kan nomineres. 
Begrundelsen er at kvinders muligheder for at have gennemslagskraft er meget mindre end mænds, og at vi derfor vil prioritere at synliggøre den store indsats kvinder ofte må lave for at nå et resultat.  Desuden er mænd blevet positivt særbehandlet i det offentlige rum og i Kraks Blå Bog i så lang tid, at det i denne forbindelse anses for diskvalificerende.

Personer der har eller har haft en betydning for ligestilling mellem mænd og kvinder. 
Begrundelsen er at ligestilling mellem mænd og kvinder er et vigtigt anliggende for os alle, fordi alle har et køn og alle, både mænd og kvinder, er underlagt de stereotype opfattelser af køn, som ofte gør relationerne mellem mænd og kvinder snævre og uhensigtsmæssige. Alligevel er det et anliggende, der sjældent gives megen opmærksomhed, og som ikke har mange ressourcer.

Personer der har bidraget med nye vinkler, med forstyrrelser om køn og ligestilling i den offentlige debat og udenfor det politiske rum. 
Begrundelsen er at det betyder stadig mere, hvilke debatter der rejses, og hvordan vi taler om mænd, kvinder, køn og ligestilling i det moderne samfund, hvor magten ikke har et klart centrum, men flytter længere og længere væk fra Christiansborgs bonede gulve og ud i samfundskommunikationen. Vi tror, at en ny måde at snakke om mænd og kvinder på kan betyde mindst ligeså meget som en ny lov. Politikeres arbejde får mindre og mindre betydning, journalisters og samfundsdebattørers får mere og mere betydning.

Personer der har dansk statsborgerskab. 
Begrundelsen er behovet for en rimelig afgrænsning. Rigtig mange udlændinge kunne kvalificere sig til at blive nævnt. Desuden betyder denne afgrænsning, at de omtalte personer er så tæt på, at det er realistisk, at de selv ved, de er nævnt.

Personer der har haft konkret betydning for en kønnet forandring. En forandring i forståelse, viden, debat, åbning, etc.
Begrundelsen er at ligestilling og opfattelsen af, hvad der er mandligt og kvindeligt, er til forhandling hver dag, og de ændringer, der sker i det små, kan føre til store ændringer med tiden.

margot og blå bog

Fra arbejdsprocessen med at lave Kvindernes Blå Bog 2012

Tags
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/fiu-ligestilling.dk/public_html/wp-content/themes/FIU-Ligestilling/template-parts/content.php on line 72