Kategorier
Nyheder | august 1, 2018

Hvad er ”over stregen”?

Af FIU Ligestilling

Efter den medvind, som #MeToo bevægelsen skabte sidste år – og som førte til at mange fik øjnene op for omfanget af seksuel chikane – har FIU-ligestilling lagt ekstra kræfter i arbejdet med at skabe en chikanefri arbejdskultur. Den øgede opmærksomhed på problemet må ikke gå til spilde!

Mange politikere, arbejdsgivere og ansatte er nu for alvor begyndt at tale om, at seksuel chikane er noget, der ikke skal tolereres og et problem, der skal findes løsninger på. Selvom seksuel chikane ikke udryddes med et trylleslag, så betyder den øgede opmærksom på problemet meget for at kunne skabe nogle reelle forandringer.

I FIU-ligestilling ønsker vi at starte diskussioner ude på den enkelte arbejdsplads om, hvor grænsen går. Er et klap på skulderen over grænsen, eller er det helt i orden? Eller kommer det an på, hvem der klapper og hvem, der bliver klappet? Her i foråret er der gennemført fire kurser med fokus på, hvad der er ”over stregen”.

Fælles samtaler på arbejdspladsen med sine kollegaer er helt essentielle for, at man kan påbegynde arbejdet med at blive enige om, hvad det er for en kultur, man ønsker på sin egen arbejdsplads. Arbejdskulturen på en arbejdsplads i banksektoren kan være anderledes end den på en byggeplads, og der skal være plads til forskellighed og forskellige grænser. Det vigtige er bare at få talt om grænser og starte en åben og ærlig samtale, hvor alles forskelligheder respekteres og høres. Men det kan være svært at tale om seksuel chikane og grænser, fordi det er et emne, der tit er omgærdet af både tabu og skam.

For at få startet en fælles og tryg samtale om, hvilke berøringer/sprog/humor, der er og ikke er i orden, har FIU-ligestilling lavet spillet ”Over Stegen”, som er en del af en større kampagne af samme navn. Spillet går ud på i fællesskab med sine kollegaer at diskutere nogle udsagn, der står skrevet på klistermærker – f.eks. ”Hvor ser du godt ud i dag!” – og sammen blive enige om, hvorvidt udsagnet er på den ene eller den anden side af stregen.
Personalepolitikker, der beskriver seksuel chikane og den enkelte virksomheds forebyggende og sanktionerende tiltag er rigtig vigtige, men de nytter sjældent meget, hvis ikke man også samtidig arbejder med kulturen og ikke mindst har en vedblivende dialog om grænser og god opførsel sammen med sine kollegaer.

Hvis du kunne tænke dig at spille ”Over Stregen”-spillet på din arbejdsplads og få startet en tryg samtale om grænser med dine kollegaer, så kan spillet i begrænset omfang rekvireres på mail: sabine.thulesen@3f.dk

Vil du læse mere om kampagnen, kan du se mere på ”Over Stregen” Facebooksiden: https://da-dk.facebook.com/OverStregenSeksuelChikane/

Over stregen
Tags
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/fiu-ligestilling.dk/public_html/wp-content/themes/FIU-Ligestilling/template-parts/content.php on line 72