Af Maria Christensen efter samtale med Helle
Den erfarne mentor Helle: Om at gøre en forskel
En anden historie kommer fra Helle, der afsluttede sit sidste mentorforløb i 2017. Helle fortæller om hendes to afsluttede mentorforløb og hendes erfaringer med at introducere flygtninge til den danske model. Helle er stadig aktiv på mentorlisten, og venter på en ny mentee.
Helle arbejder i trafiktårnet i Københavns kommune, og har deltaget i flere af FIU-Ligestillings netværk, herunder netværket Feministisk Ledelse, FL.
Hun har haft to mentorforløb. Vi har spurgt Helle, hvorfor hun har meldt sig som mentor. Hertil svarer hun:
”Jeg vil gerne gøre en forskel for nogle flygtninge. Jeg er af den overbevisning, at integration ikke blot kommer pga. statens integrationspakke. Integration er en meget længerevarende og mere kompliceret proces. Jeg tror det er vigtigt, at flygtninge får en mentor. På den måde, har de en person, som de har tillid til, en de kan stille nysgerrige spørgsmål og i det hele taget få hjælp videre i forløbet”.
En ting som Helle fremhæver, er vigtigheden af, at forklare hvordan tingene foregår i Danmark, dvs. den danske model (Den danske model findes i flere forskellige sprog på FIU-Ligestillings hjemmeside). Desuden er det vigtigt, at man som mentor bruger sin sunde fornuft og arbejder ud fra egen moral.
Ifølge Helle kræver mentorrollen tid, tålmodighed, forståelse og rummelighed. Men med det sagt har hun aldrig fortrudt sit valg om at blive mentor, og vil gerne være mentor for flere flygtninge.
I sine mentorforløb havde Helle to meget forskellige mentees. Den første var på Helles egen alder, og var et lidt mere afslappet venskabeligt forhold, hvor der primært blev sparret i forhold til kulturforskelle. Dette forløb blev afsluttet, da mentee kom i jobrelateret beskæftigelse, og derfor ikke havde tid og overskud til at mødes med Helle. Nummer to mentee Helle indgik i mentorrelation med, var en ung kvinde, der var på alder med Helles børn. Her var mentorrollen lidt anderledes, da denne unge kvinde havde andre behov. Hun havde sværere ved at forstå den danske model, og specielt hvordan jobtilbud og boligtilbud fungerer. Men det kunne Helle hjælpe hende til at forstå.
Det er derfor to meget forskellige mentorrelationer Helle har haft, og hun mener at begge har beriget hende meget. Hun mener forskelligheden i forløbene er enormt livsbekræftende, da der arbejdes med menneskelige relationer, og da alle mennesker ikke er ens, kan der ikke laves en opskrift på det ”rigtige” mentorforløb, og dermed findes der ikke én rigtig måde at gøre det på. Jeg spurgte Helle, om hun ville anbefale andre at være mentorer, og i så fald, hvilke råd hun ville give med på vejen. Hertil svarede hun:
”Jeg vil klart anbefale andre at blive mentorer, og jeg vil også selv være det igen. Man er med til at gøre en forskel for nogle mennesker, der har brug for det.
Som mentor skal du være tålmodig og rummelig, og huske at mennesket overfor dig, muligvis lige er kommet ud af krigens klør. Så det skal man kunne rumme. Og man skal have tid og lyst. Men hvis du besidder dette og har tanke på at melde dig som mentor, så kan du gøre en forskel”.
Hvis du kunne tænke dig at blive en del af mentorkorpset, og gøre en forskel for en flygtning, kan du tilmelde dig som mentor på FIU-Ligestillings hjemmeside: www.fiu-ligestilling.dk