Kategorier

Hanne – Tømrer

Fulde navn – Hanne Nielsen
Fødselsår – 1953
Fagforbund – 3F
Uddannelse – Tømrer. Udlært i 1989. Hanne var først kranfører, inden hun uddannede sig til tømrer.

Hvorfor tømrerfaget?
Hanne begyndte sin karriere med at være kranfører og havde derfor allerede sin daglige gang på byggepladsen. Oppe fra førerhuset kunne hun se på alle de andre, der rendte rundt og lavede diverse opgaver, mens de snakkede og jokede med hinanden. De arbejdede ikke bare sammen – de hyggede sig sammen. Det ville Hanne gerne også være en del af, så efter sit første barns fødsel hun gik i gang med sin tømreruddannelse.

Livet som tømrer
Hanne kom ned fra førerhuset, fandt læreplads og fik sit svendebrev i 1989. For flere af Hannes kollegaer var det første gang, de fik en kvindelig kollega. Her blev Hanne mødt med fordommen om, at kvinder kun blev tømrere, for senere at kunne videreuddanne sig som arkitekt. Det var imidlertid aldrig Hannes intention, og hun blev i faget, indtil hun for nylig gik på efterløn.
Når Hanne ser tilbage på sin karriere, værdsætter hun tømrerfaget fordi det både tilbyder noget for hænder og hjerne. Hanne kan bedst lide, når man selv skal gennemtænke konstruktionerne, så de både er stærke og langtidsholdbare. Og så betyder det da også noget, når lønnen er god!

Vigtigheden af faglige og sociale netværk
Som ung var Hanne med til at starte et fagligt netværk for kvinder i byggebranchen. Det var blandt de første af sin slags, og det eksisterer endnu og skabte stor værdi – både for andre kvinder og for Hanne – såvel fagligt som socialt: ”Hvis man vil holde længe, så skal man have et godt netværk”.
Udover det, hun var med til at starte, var Hanne også en del af mange andre netværk. Her udveksledes erfaringer, ideer og oplevelser fra livet som kvinder i byggebranchen. Ikke mindst det internationale arbejde har været meget inspirerende. Tænk på, at i Asien er det kvinder, der laver det hårde fysiske slid på byggepladser, mens fordommene betyder, at det ikke forventes, at kvinder er kloge nok til at uddanne sig. Det var guld værd for Hanne. Her blev hun bevidst om et af de vigtigste redskaber til et langt arbejdsliv: fællesskaber lokalt og internationalt styrker også dig selv.

Gode råd til andre
• Find et fagligt netværk. Hvis du er kvinde på en mandsdomineret arbejdsplads, så find eller start et netværk for kvinder i din branche. Der findes f.eks. et træningshold for kvinder i håndværkerfag gennem FIU-ligestilling, forklarer Hanne. Her trænes både fysisk styrke, og der sættes faglige emner til diskussion.
• Man kan sagtens blive i sit fag hele sit arbejdsliv, selvom man måske bliver mødt af fordomme, der fortæller noget andet.
• Snak med andre kvinder, der arbejder indenfor samme branche. Hjælp og ræk ud efter hjælp.