Bodil – Bygningssnedker
Fulde navn: Bodil Signe Wedele Rasmussen
Fødselsår: 1988
Fagforbund: 3F
Uddannelse: Bygningssnedker
Hvorfor blive bygningssnedker?
Bodil startede oprindeligt på universitetet. Efter noget tid begyndte hun at overveje, om hun havde lyst til at sidde foran en computerskærm en stor del af hendes arbejdsliv – og kom frem til, at det havde hun ikke. For Bodil er det afgørende at have et fysisk aktivt arbejdsliv, hvor hun har gang i kroppen. Det er både sundt og rart, siger hun. Derfor valgte hun at tage grundforløbet på snedkeruddannelsen og prøve bygningssnedkerfaget af.
Tiden under uddannelse
Bodil fortæller, at miljøet godt kan være hårdt på teknisk skole. Derfor er det også vigtigt at skolerne arbejder for at sikre, at alle har det godt, mener hun. Bodil har selv oplevet stor opbakning til hendes valg af fag, selvom snedkerfaget er et traditionelt mandejob. Mange har støttet hende og sagt ’hvor er det sejt, at du er snedker’. Det har bekræftet hende i valget af fag.
Livet som bygningssnedker
Efter Bodil var udlært holdt hun to måneders pause. Hun kunne mærke, at hun savnede byggepladsen og kollegerne. På hendes arbejdsplads går de på mange forskellige byggepladser, men de er alligevel sociale, mødes og drikker øl om fredagen og hænger ud. Ud over det kollegiale fællesskab fremhæver Bodil arbejdet med bæredygtighed i bygningssnedkerfaget som noget interessant: ”byggeriet er en af de store syndere, men kan også være en del af løsningen”.
Livet som mønsterbryder
Bodil oplever at hendes køn er underordnet på arbejdspladsen og at alle kan føle sig trygge. Hun fortæller, at de er en del kvinder på arbejdspladsen og tilføjer: ”Det er meget sjovt. Jeg har lige gået en på en plads, hvor der er mange andre kvinder. Det betyder et eller andet ikke at være den eneste i rummet. Det er også nogen at dem, jeg snakker mest med”. Dog har hun også oplevet reaktioner på hendes køn. Når leverandører hører et pigenavn, kan de f.eks. finde på at sige, at de ikke skal snakke med en fra kontoret. Der er altså stadig forestillinger om, at snedkerfaget er et ”mandefag”.
Gode råd til unge der overvejer bygningssnedkerfaget
”Man skal kaste sig ud i det. Jeg tror, at det kan være godt at opsøge et netværk. Det kan være hårdt at være den eneste kvinde. Derfor er det også en god idé at finde nogen, man er i øjenhøjde med og kan mødes med en gang imellem for at få sparring. Specielt når man er ny i faget”.