Kategorier

Giv lyd for børnene

Af Pernille A. Christensen, Servicetekniker og TR for serviceafdeling

Jeg kan ikke huske lykkelige stunder fra min barndom. Jeg er faktisk i tvivl om jeg nogensinde grinede – sådan helt nede fra maven af. Jeg lærte fra en meget ung alder at den positive oplevelse hurtigt kunne blive taget fra mig og jeg opgav derfor helt at interagere med andre, end dem jeg var nødt til. Eller tvunget til.

Dagligdagen lærte mig at en fysisk og psykisk smertetærskel kunne strække sig rigtig meget – det var bare et spørgsmål om øvelse.

Men den største smerte, som jeg i dag i mit voksne liv må lære at leve med, er den ligegyldighed, der var over for et barn, som på alle måder sprang rammerne, for hvad man skal holde øje med. Jeg var eksemplet der lå lige til højrebenet, et pragteksemplar af en lille beskidt bylt uden forhåbninger eller fremtidsdrømme, som lige så godt kunne have været endt på lossepladsen i ægte kompoststil.

Men ingen gav lyd for mig – min historie kom først frem mange år senere sammen med hjælpen.

Mine barndomsminder har gjort mig stærk, og jeg føler mig heldig og velsignet hver eneste dag over hvor jeg er i mit liv og at jeg er blandt folk der elsker mig. At jeg kan stole på andre igen.

Jeg har gjort op med min fortid – men det er absolut ikke noget, der gælder for alle der har oplevet svigt.

10- 15 % af alle skilsmisseforældre har alvorlige konflikter

1.237 børn var ofre for anmeldte seksualforbrydelser i 2018

6.165 børn var ofre for anmeldte voldsforbrydelser i 2018

5 % af elever i 5. og 8. klasse oplever, at de voksne i hjemmet har drukket for meget det seneste år

For mange børn udsættes for svigt som skilsmissekonflikter, forældres misbrug, seksuelle overgreb, vold samt vanrøgt.

Børn har ikke selv valgt at komme til verden – og mange bliver givet en barndom fuld af omsorgssvigt.

Jeg mener bestemt at vi som voksne har pligt til at værne om alle børn og at de alle har lige rettigheder, uanset baggrund – og ikke mindst at vi sørger for at børnene selv kender deres rettigheder.

At der i regeringens børneudspil ønskes at give barnet en større stemme som part gør mig glad. Både for dem som lever i svigt, men også for dem som ikke gør.

Svigt skal ikke være et tabu, uanset hvem du er

Jeg giver lyd for børnene – gør du?