Kategorier

Sonny – Rengøringsassistent

Fulde navn: Sonny Martin Hornhaver
Fødselsår: 1968
Fagforbund: 3F
Uddannelse: Rengøringstekniker
Branche: Rengøring
Stilling: FTR, Rengøring og Hospitalsservice / OUH

Hvorfor arbejde med rengøring?
Sonny startede i hovedrengøring som ene mand blandt 18 kvinder. På det tidspunkt troede han, at hans arbejde med rengøring skulle være midlertidigt. Han fandt dog ud af, at arbejdet med at gøre rent passede ham godt. Der gælder frihed under ansvar og man kan i vid udstrækning tilrettelægge sin dag selv. Samtidig oplever han at arbejdet bliver værdsat. For Sonny var det grobund for at holde ved i faget.

Livet som rengøringsassistent
Sonny fremhæver især den gode dynamik på arbejdspladsen som en fordel ved faget. En god dynamik sikrer at arbejdsopgaverne bliver koordineret ordentligt og hverdagen fungerer. Den er også vigtig for det sociale fællesskab. Som rengøringsassistent oplevede Sonny et godt kollegialt fællesskab, hvor han kunne relatere til de emner, der blev snakket om på arbejdspladsen: ”det er ikke fordi, vi kun snakker om strikkeopskifter, men der er plads til de bløde værdier” siger han.

Livet som mønsterbryder
Sonny har ikke oplevet nogen særlig modstand pga. af sit køn andet end enkelte smådrillerier og spørgsmål som ”kan du holde det ud med alle de kvinder?”. Selv mener han at køn er underordnet: ”Det er ligegyldigt, hvilket køn du har. Det er ikke alle, der kan blive en god rengøringsassistent, men er du af den rigtige støbning, så lærer du det. Det er ikke kønsbestemt”. Omvendt mener han at en blanding mellem kønnene på arbejdspladsen er en styrke, der giver den bedst mulige dynamik.

Gode råd til unge der overvejer faget
”Jeg synes bare at man skal klø på og ikke lade sig begrænse af andres opfattelser. Man skal bryde fordommene. Det er ikke noget der er mere mands- eller kvinde-mindet. Alle køn kan varetage samme jobs – også rengøring. Det er en fordom, at rengøring er et kvindefag. Siden jeg startede, er der kommet væsentligt flere mænd i faget og de trives og arbejder nøjagtigt lige så fint som kvinder”.