Når du tjener mindre, bør du også arbejde mindre. Så tag fri fra d. 12. november – det har du fortjent.
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er der nemlig et markant løngab mellem den gennemsnitlige kvinde og den gennemsnitlige mand. I 2017 udgjorde kvinders løn 86,9% af mænds løn, og hvis man omregner det til arbejdsdage, betyder det, at kvinder kun skal arbejde til og med den 12. november for at ”tjene” lige så meget som mænd. Løngabet mellem kvinder og mænd er blandt andet et resultat af, at kvinder er stærkt underrepræsenterede på topposterne, og at vi stadig vurderer de jobs og uddannelser som mænd typisk tager, til at være mere værd end dem kvinder typisk tager. Altså kan det bedre betale sig at skifte olie end at skifte ble.
Det er her vigtigt at understrege, at løngabet ikke betyder, at alle mænd tjener mere end alle kvinder. Det er derimod et udtryk for, at vi har en stor opgave foran os, hvis vi vil skabe et samfund, der giver lige muligheder og lige løn til både kvinder og mænd – og netop dét skal kampagnen Kvinders sidste arbejdsdag bidrage til. For i mange år har kvinder fået at vide, at de bare skulle have samme uddannelsesniveau som mænd, så ville løngabet mindskes. Men siden 2005 har kvinder taget længere uddannelser end mænd, og det markante løngab lever stadig i bedste velgående.
Det er altså på tide, at vi gør noget aktivt for at mindske løngabet, og sætte fokus på at vi i 2018 fortsat aflønner såkaldte kvinde- og mandejobs forskelligt, selvom der er tale om samme uddannelseslængde.
Kampagnen, der umiddelbart kan virke humoristisk eller overfladisk, handler under overfladen om en alvorlig udfordring for ligestilling i Danmark. Hvis du vil følge med i kampagnen, kan du gå ind og følge Facebooksiden: www.facebook.com/KvindernesSidsteArbejdsdag/