Kategorier

Marlene – Brandmand

Fulde navn: Marlene Skade

Fødselsår: 1982

Fagforbund: FOA

Uddannelse: Funktionsuddannelse til brandmand

Hvorfor blive brandmand?

Marlene arbejder både som redder og brandmand. Hun startede oprindeligt som redder på en arbejdsplads, hvor der også var brandmænd. Der blev hun mere nysgerrig på arbejdet som brandmand, og det stærke kollegaskab, og valgte til sidst at springe ud i det.

Arbejdet som brandmand

Som brandmand har Marlene et stærkt fællesskab med sine kollegaer. De har ofte 24 timers vagter, hvor de både laver mad, træner og har det sjovt sammen. Hun kalder det sin anden familie, fordi de kommer så tæt på hinanden, og får enormt stærke relationer. Det er både fordi de tilbringer meget tid sammen, men også på grund af arbejdets karakter. Som brandmand møder man til tider en hård virkelighed, og det giver et helt særligt forhold til kollegaerne.

En branche med plads til alle følelser

I brandvæsenet har det måske engang været et tabu at vise sine følelser, men sådan er det ikke længere. Her går man meget op i at tale om ens arbejde og oplevelser, så der ikke er nogen der går alene med ubehagelige tanker. Det er en vigtig del af arbejdet at komme ordentligt ud af opgaverne, hvilket også styrker sammenholdet.

Marlene arbejder som brandmand på tredje år, og hun elsker stadig at komme på arbejde hver dag, og mener at hun er på Danmarks bedste arbejdsplads.

Livet som mønsterbryder

Marlene har aldrig oplevet at hendes kollegaer har set ned på hende, eller tænkt at hun ikke kunne udføre arbejdet. Hun bliver en gang imellem tilbudt, at en mandlig kollega tager de tunge redskaber. Marlene oplever det som galanthed fra sine kollegaers side, og ikke en hentydning til, at hun ikke kan løfte redskaberne.

Dengang Marlene trænede til at blive brandmand, følte hun nogle gange at hun skulle gøre lidt ekstra for at bevise at hun var god til jobbet. Hun ville ikke have, at der var nogen, som tænkte, at hun ikke kunne klare arbejdet, fordi hun er en kvinde. Marlene går igennem de samme tests som hendes mandlige kollegaer, og ved at hun kan klare det samme. Hun har sågar oplevet at måtte tage et ekstra tungt løft, som en mandlig kollega havde problemer med. Egentlig mærker Marlene kun forskellen, når hun går glip af fællesskabet i de kønsopdelte omklædningsrum. Det opvejer fællesskabet i frokoststuen dog for.

Gode råd til andre der overvejer at blive brandmand

Hvis man er nysgerrig og kan lide at blive beskidt, så skal man bare gøre det!”. Det er fysisk krævende arbejde, og Marlene synes bare man skal give det en chance: ”Man kan jo altid springe fra, hvis det ikke var det rigtige”.