Kategorier

Se dig selv i spejlet, leder

Af Lone Frost, Formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund

Virksomheder i hobetal skriger på flere medarbejdere. Politikerne vil have flere unge i uddannelse, og alligevel ser jeg som formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund nærmest slavelignede forhold for frisør- og kosmetikerelever i Danmark.

Det er jeg frustreret over, og jeg mener ikke, virksomhederne kan se sig selv i øjnene, når der kræves ferie til forberedelse af eksamen og svendeprøver. Når arbejdsgiveren kræver interessetimer for oplæring og selvbetalt værktøj. Ja, nogle har sågar deciderede elevfabrikker, hvor det handler om, at eleverne bare skal få klippet nogle hoveder, uden eleverne får hverken oplæring eller feedback.

Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Vi har brug for flere unge i uddannelse. Vi har brug for flere frisør- og kosmetikerelever, og det er altså en del af det sociale opdrag for virksomhederne, som de må tage på sig som en samfundsopgave.

Det, der skal til for at skabe en god frisør, er, at man får udarbejdet en uddannelsesplan for eleven, så begge parter altid kan gå tilbage til planen, hvis der skulle opstå misforståelser.
Og så skal man som leder altså sætte sig ind i den ungdomskultur, der er anno 2022.

Jeg ser alt for mange ophævelser af kontrakter i branchen, og så er vi jo lige vidt.

Det er derfor vigtigt, at brancheforeningen sikrer ledelseskurser for deres medlemmer i stedet for at kigge bagud og undskylde sig med, at jamen sådan har vi jo altid gjort tingene.

Se I stedet på, hvorfor det er, I mangler arbejdskraft. Min opfordring til jer virksomheder er at vende spejlet ind mod jer selv. Hvad kan vi som arbejdsgiver gøre for at gøre det mere attraktivt at få en uddannelse i frisørfaget? Vi rækker hånden ud for i fællesskab at vende den negative kultur, som er ved at udvikle branchen. Det skal nemlig ikke kun være svage unge, som vælger faget.

Vi har alle et socialt ansvar for, at fødekæden består, og de unge får sig en uddannelse. Så se nu dig selv i spejlet, leder.