Kategorier

Louise – Gartner

Fulde navn – Louise Kristine Larsen
Fødselsår – 1972
Fagforbund – 3F BJMF
Uddannelse – Gartner
Branche – Gartner

Hvorfor blive gartner? 
Louise har brugt det meste af sin barndom udendørs, været i udflytterbørnehave, brugt Gyngemosen som legeplads og derudover været spejder i 10 år. Det har altid været et ønske at have et job, hvor der kunne arbejdes udendørs. Louises første reelle møde med gartnerfaget kom, da hun arbejdede som specialarbejder i Københavns Kommune. Her kom hun ud at arbejde i nogle af hovedstadens parker og oplevede glæden ved at arbejde under åben himmel – og nyde naturen og den friske luft midt i hovedstadens mylder. Et møde med naturen, som Louise selv beskriver, bragte hende ”hjem”. Louise havde nemlig, i en ung alder, snuset til faget. Efter 9. klasse var hun startet på gartneruddannelsen, men hoppede fra. Så da chancen for at blive voksenlærling indenfor gartnerfaget senere bød sig, så var Louise ikke i tvivl om, at hun skulle give det en chance til.

Mødet med naturen
Louise har fra barnsben altid nydt at være udendørs, hvor hun legede i naturen og var aktiv som spejder. Så det har tidligt ligget i kortene, at arbejdet som voksen skulle involvere noget med naturen og udelivet. Gartnerfaget er, ifølge Louise, perfekt til at kombinere glæden ved at være udenfor, gøre brug af de grønne fingre og samtidig blive udfordret både fysisk og mentalt. For Louise er det fedt at bruge hjernen på viden om planter og beskæring, samt hvilke træer og planter, der skal stå hvor.

En mentor blev afgørende for Louise
Selvom Louise elsker hendes erhverv som gartner, så var tiden som lærling ikke udelukkende en dans på roser. Der var hårde perioder, hvor det var svært at komme igennem uddannelsen, og Louise begyndte at miste noget af sit engagement. Der var mange nye ting, der skulle læres og forstås, og det var ikke altid nemt at være ny i faget.

Heldigvis havde Louise en mentor fra Københavns Kommune, som lagde mærke til, at Louise ikke var så aktiv mere. Han ringede til Louise på det helt rigtige tidspunkt, hvor hun stod med det ene ben på vej til at droppe uddannelsen. Samtalen med mentoren blev afgørende: ”Jeg var ikke kommet igennem uden den mentor. Han ringede på de rigtige tidspunkter, jeg stolede på ham og vi havde gode snakke om arbejdet.”

Gode råd til unge der overvejer gartnerfaget

  • Lad vær med at sammenligne dig med andre. Fokusér på din egen faglighed, og hvad du er dygtig til. Et godt råd, som Louise selv fik: ”Man er ikke forpligtet udover sine evner.” Hvis du har gjort dit bedste, så er det godt nok.
  • Få en mentor. Det er en vigtig støtte. Find en du stoler på, som du har en god relation til, hvor du tør ringe op og spørge om alverdens spørgsmål – også dem der virker dumme.