Kategorier

Dagny – Møbelsnedker

Fulde navn: Dagny Poula Solveig Torres
Fødselsår: 1965
Fagforbund: 3F
Uddannelse: Møbelsnedker

Hvorfor blive møbelsnedker?
”Vi har alle sammen forskellige evner og drømme” siger Dagny. Selv duer hun ikke rigtig til det der med computeren. Til gengæld er hun kreativ, har tanker oven i hovedet og har altid kunne lide at arbejde med træ. Det giver hende en enorm glæde at kunne skabe noget i hendes arbejde og virkelig have noget at tage sig til. Derfor valgte hun at starte på møbelsnedkeruddannelsen, og heldigvis havde hun en mor, der støttede hendes valgfuldt ud og sagde ’kør videre’ hele vejen.

Tiden under uddannelse
Dagnys arbejdsliv har været lidt af en rejse. Det var ikke nemt at finde en læreplads tilbage i 80’erne. Til at starte med var hun i lære ved Fritz Hansen, men at fortsætte i lære på en fabrik havde ikke været holdbart i længden. Efter lidt tid kom hun ud på Holmen, hvor hun blandt andet fik lov til at arbejde på kongeskibet Dannebrog. Det var en suveræn læreplads med alsidige arbejdsopgaver, og under sin tid på Holmen blev hun virkelig udlært.

Livet som møbelsnedker
Efter lidt tid landede Dagny ved et sted i Bredgade, der havde brug for en møbelsnedker til at pusle om de gamle møbler. Siden 2001 har hun været på Københavns Rådhus, hvor hun er glad for at være. For Dagny er det er privilegie at arbejde sådan et sted. Men møbelsnedkersaget giver ikke kun Dagny glæde i hendes arbejdsliv. Hun fortæller også, hvordan hun har bygget gaver, en seng, et kolonihavehus og meget andet til sig selv.

Livet som mønsterbryder
Dagny fortæller om en kvindelig kollega, der fik afslag på en læreplads ’fordi hun ikke havde en tap’. Selv har hun aldrig oplevet diskrimination eller mobning, men måske nærmere en form for skepsis fra hendes mandlige kolleger. Hun har skulle bevise, at der ikke skulle tages særlige hensyn f.eks. når det kommer til at løfte. For Dagny har det været vigtigt at vælge sine kampe med omhu og ikke forsøge at ændre for meget på den mandekultur, der er på nogle arbejdspladser. ”Man skal acceptere folks forskelligheder” siger hun.

Gode råd til unge der overvejer snedkerfaget
Kast dig ud i det, hvis du har lyst. Hvis du vælger at gå en anden vej senere, kan du altid tage erfaringerne med i privatlivet. Det er federe at have et håndværk end at stå tilbage at tænke ’ej hvor ærgerligt, at jeg ikke blev møbelsnedker’.